Laiturikierroksella Kustavissa

Laiturikierroksella: vesiensuojeluasiaa, luonnon läheisyyttä ja mukavia jutteluita

Jukka Ekuri

Kesäinen lauantaiaamu Kustavissa, höyryävä kahvikuppi, aurinkoa, veden liplatusta. Tämä tuttu maisema antaa elokuun aamulle rauhallista tunnelmaa ja mielelle iloa. Tänään on erityinen päivä – aamupäivän päätteeksi pääsee kavereiden kanssa laiturikierrokselle. Jess!

Vesilinniemen vsy:n sanastossa tämä tarkoittaa veneellä tehtävää vierailua monissa laitureissa ja huhuilua ranta-asukkaille. Mennään juttelemaan vesiensuojelusta, kunnostustarveselvityksestä, ranta-asukkaiden muistikuvista ja kokemuksista sekä monesta muusta kiinnostavasta aiheesta.

Veneilyvarusteiden tarkistus, moottorin käynnistäminen ja köydet irti. Mukana tietysti evästä ja sään mukainen vaatetus kassissa. Niin ja tietysti pino infolappuja, muovitaskuja ja muistiinpanovälineet.  Koira heiluttaa laiturilla häntäänsä isännälle – ruoka-ajaksi takaisin. Vene lipuu Pleikilänviikissä etelään, kaunis aamupäivä, vesi kimaltaa, heitän moikkauksia ohittaessani naapureiden laitureita, uimassakin väkeä.  Mutta mutta… Jo on tullut potkuriin ahvenvitaa ja tähkä-ärviää – siis pooskaha käteen, kone ylös ja poistamaan vesikasveja. Tämä toistuu päivän mittaan.!

Ja sitten ” töihin”. Etukäteen on rantojen kiinteistöt jaettu alueiksi, joissa vieraillaan. Tällä kertaa onkin paljon ihmisiä mökeillään. Laitureihin ajetaan hissuksiin ja huhuillen, millä asialla olemme liikkeellä. Vastaanotto on lähes poikkeuksetta myönteinen. Juttua riittää, hauskaakin on. Usein vastassa on eläkeläisiä, mutta myös lapsia ja lastenlapsia. Kiinteistöt tarvitsevat vapaa-ajanviettäjiä, asukkaita ja ylläpitäjiä. Melkein kaikki tietävät asiastamme, veves.fi -kyltti on havaittu mökkitien alkupäässä ja infokirje kyselylomakkeineen luettu. Vaan ei välttämättä vielä toimittu. Tietoa jaetaan, yhdistyksen jäseneksi maanitellaan…

Yleinen muistikuva näyttää olevan, että pohjakasvillisuus olisi lisääntynyt viime vuosien aikana, vaikka kyllä sitä aina on ollut. Johtuuko vaihtelu jäätalvesta, veden korkeuden vaihteluista, auringon valon vuotuisista vaihteluista vai mistä. Mielipiteitä on monia. Metsää on kaadettu, valuma-alueilta tulee humusta, peltoalueilta fosforia ja kiinteistöiltä typpeä. Vai onko syvänteissä hapettomia – kuolleita- alueita, joista tuulten ja virtausten mukana kulkeutuu vääränlaista vettä puhteihin. Vai särkikalojen pohjamutien jatkuva pöyhintäkö nostaa veden sameaksi. Paljon mielipiteitä, paljon selvitettävää. Sitä vartenhan me työtä teemme, jotta oikeisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ja kohdentaa tuloksellisesti.

Olemme perustaneet Vesilinniemen vsy:n siksi, että vesikasvien voimakas lisääntyminen rantavesissämme on herättänyt halumme omaehtoisesti – asiantuntijaselvitysten pohjalta – edistää vesiensuojelua, rantavesien kunnostusta sekä jakaa neuvontaa jäsenistöllemme.  Asia yhdistää ja lisää yhteisöllisyyttä. Nytkin on koettu mukavia jutteluita – vesiensuojelulle myönteisiä ja muutoinkin maailmaa parantavia, hiukan kujeilua, varmoja mielipiteitä, muisteloita vuosikymmenien taakse.  Jutteluista voisi kirjoittaa ihan oman tarinansa,

Kaverini kun ovat biologeja, on veneessä mukana myös välineet vesi- tai pohjanäytteiden ottamista varten! Tällä kertaa otamme pohjanäytteitä kymmenestä metristä. Löytyyköhän surviaistoukkia tai liejusimpukoita??  Kierroksella on myös voinut ihailla maisemia ja saada luontokokemuksia. Korkeat kalliot ja kauempana näkyvät kuuset antavat jylhyyttä näkökenttään, joutsenet, merikotkat ja harmaahaikarat antavat luonnon läheisyyden puhua, ja vesikasvit, kaislikot, rantaniityt ja monenlaiset mökkirannat saunoineen, laitureineen ja veneineen muistuttavat luonnon käyttämisen moninaisuudesta.

Ei voi hienompaa olla kuin nauttia kaikesta tästä. Meidän asukkaiden tehtävä on hallita ja vallita ja suojella tätä kaikkea. Siksi koemme, että teemme hyvää työtä emme vain itsellemme vaan koko Itämerelle. Vesiensuojelutiedon jakaminen ja asiallisten toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus pitää meidät aktiivisina toimijoina. Saaristomeren Suojelurahaston rahoituksen turvin ja Valonian asiantuntevalla ohjauksella olemme päässeet alkuun tässä pitkäjänteisyyttä vaativassa työssä. Kaikkia tarvitaan mukaan. Tämä on hauskaa ja hyödyllistä. Voimaannuttavaa vapaa-ajan viettäjän puuhaa. Suosittelen!

Jukka Ekuri
puheenjohtaja
Vesilinniemen vesiensuojeluyhdistys