Vuosi 2024 on jo oikeastaan taputeltu, ja juuri kirjoitimme papereihin vuosiluvun 2025. Millainen vuosi 2024 oli Vevesin alueella? No ainakin lämmin tai oikeastaan kuuma, sillä koko Suomessa oli 65 hellepäivää ja Kustavihan on kuuluisa aurinkoisista päivistään, toisaalta välillä satoi tosi rankasti.
Mitä tällainen sää merkitsee merelle? Ikävä kyllä suurimmalta osaltaan haasteita, ongelmia ja vaikeuksia. Runsaat sateet tuovat maalta orgaanista ainesta ja ravinteita, mitä sitten lämpimässä meressä elävät eliöt käyttävät hyväkseen. Vielä kun alueemme metsiä on hakattu voimakkaasti, niin pienetkin ojat tuovat runsaasti ravintoaineita vesialueemme vesikasveille ja leville. Viileän veden kalat, kuten siika vähenevät ja lämpimässä ja sameassa vedessä viihtyvät kalalajit, kuten erilaiset särkikalat taas lisääntyvät.
Lisäksi osa näistä särkikaloista pohjaa tonkiessaan vielä samentaa vettä lisää, niin jotain tarttis tehrä.
Olemme mukana I samma båt -leaderryhmässä, jonka tarkoituksena on ensin ottaa mereen laskevista ojista sekä merialueemme eri osista vesinäytteitä, joista määritetään mm. fosfori-, typpi- ja happipitoisuus. Täältä löydät näitä tuloksia: https://veves.fi/vedenottonaytteet-rannikkovesien-tilan-arviointi/
Näytteidenotot jatkuvat vielä ensi vuonna. Kun vesinäytteet on analysoitu, niin sitten on toimenpiteiden suunnittelun aika, eli pyrimme löytämään kustannustehokkaimmat keinot ravinteiden kulun estämiseksi mereen ja toisaalta merestä pois.
Hyviä keinoja ravinteiden ”pyydystämiseksi” ennen mereen pääsemistä ovat erilaiset pohjapadot ja kosteikot, joiden ideana on hidastaa veden virtausta, jolloin ravinnerikas maa-aines laskeutuu ojan pohjalle. Ojaan voi myös upottaa puunippuja, joiden pinnassa elävät levät ja muu kasvusto syövät veden ravinteita. Mereen jo päässyttä ravinnekuormaa voidaan tehokkaimmin poistaa hoitokalastuksella eli poistamalla mm. särkikaloja.
Koska meidän yhtenä perusajatuksena on toimintamme ekologisuus sekä eettisyys, niin yhdistyksemme aloittaneekin ensi vuonna ”Syö särkeä, se kasvattaa järkeä” -projektin, jossa hoitokalastuksella saatu saalis jalostetaan herkulliseksi ruoaksi.
Tänä vuonna saimme vihdoin valmiiksi Kastinaukon ja Paikilinaukon välisen vesitien parantamisen, tosin tämän projektin aikataulu ja varsinkin lopputulos ei ihan ollut ihan napakymppi, mutta veden virtausta saatiin sentään parannettua.
Olimme mukana 8.6. juhlistamassa 150-vuotiasta Kustavia ja samalla esittelemässä yhdistystämme Kustavin Wanhalla kylätorilla, kuten myös Kustavin kunnanvirastolla yhdistysten verkostoitumistilaisuudessa 24.10.
Oletko jo käynyt kotisivuillamme lukemassa kirjoittajavieraan eli toimittaja Ann-Mari Rannikon blogikirjoituksen? Jos et, niin:
https://veves.fi/ann-mari-rannikko-meren-ja-kallioiden-helmassa/
Uskon ja toivon, että ensi vuosi on hyvä vuosi meille kaikille, myös rakkaalle merellemme. Pidetään kaikki siitä huolta.
Hyvää alkanutta vuotta 2025!
Vevesin hallituksen puolesta,
Jyrki Pitkänen, pj
PS. Lue myös Valoniassa ollut juttu / haastattelu.