Lähivesien tarkkailua – hellesään havaintoja ja lukuvinkkejä lomalle

Kustavin loma-asukkaita hellivät pitkään jatkunut hellesää ja lukuisat tapahtumat, joista olemme saaneet nauttia. Meille kaikille, jotka olemme kiinnostuneita vesiensuojelusta, tuonee pitkä hellekausi myös lisää haasteita.

Lämmin sää on saanut sinilevän leviämään huolestuttavan runsaasti myös koko Saaristomeren alueella. Sen ilmestyminen omaan rantaan tai veneilyreitille on epämiellyttävä muistutus vesiensuojelutyön tärkeydestä. Vaikka ongelma on laaja ja vesien ravinnekuormitukseen vaikuttavat monet seikat, voi jokainen tehdä oman osuutensa paremman vesiympäristön puolesta.

Lue vinkkejä omatoimiseen vesiensuojeluun Valonian sivuilta (Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus).

Tärkeä lähtökohta on omien lähivesien tarkkailu.

  • Miltä vesi näyttää?
  • Onko vesikasvillisuutta, uppokasveja ja kaisloja?
  • Mitä kasveja? Miten niiden määrä vaihtelee?
  • Millainen veden laatu on, sameus/kirkkaus?
  • Esiintyykö sinilevää?

Ajankohtainen tieto vesialueemme tilanteesta auttaa yhteisessä työssämme. Voit lähettää havaintojasi yhdistyksellemme sähköpostilla (ks. yhteystiedot)

Kesälukemista 

On kuitenkin välillä aika levähtää ja nauttia lomasta vaikka hyvän kesälukemisen parissa. 

Yhdistyksemme hallituksen jäsenen, Asko Nurmen, Suomen dekkariseuran jäsenlehdessä julkaistusta erinomaisesta artikkelista löydät hyviä lukuvinkkejä kesälukemiseen.
Lue artikkeli

Kesäterveisin

Jarkko Turvanen
Puheenjohtaja, Vesilinniemen Vesiensuojeluyhdistys ry