Merimaisema Kustavi

Paras panostus itseemme ja tulevaisuuteen – vapaa-aika veden äärellä Kustavissa

Useimmille suomalaisille tärkein asia oman terveyden, perheen hyvinvoinnin sekä työpaikan ohella on toive laadukkaasta vapaa-ajan viettämisestä.  Monelle tuon toiveen toteuttaa mökki/koti meren äärellä täällä Kustavissa.  Niin myös minulle ja perheelleni.  Miksi en toimisi kaikin tavoin viihtymisen eteen?

Ajatukset jo Kustavissa

Meidän mökki/kotimatka alkaa Turusta. Keskeltä kaupunkia. Näen ihmisiä, autoja, liikennevaloja – ajatukset jo Kustavissa.  Katuverkosta motarille, nopeus 100 ja Marjamäen kohdalla ramppiin.  Taas liikennevaloja ja tietty peltipoliiseja – varo ja syystäkin. Ajatukset jo Kustavissa.  Jonossa ajetaan – törttöjäkin liikenteessä. Varmaan yhteysaluksille menossa tai sitten eivät tunne tien tapoja.  Liian hitaastikin ajetaan – se harmittaa. Maisemat vaihtuvat ympäri vuoden – aina on katsottavaa ja keskusteltavaa. Tuttu tie. Ajatukset jo Kustavissa. Kauppalistaa mietitään.  Kauppaan joko Taivassalossa tai Kustavissa.  Jotain erityistä on voinut tarttua jo kaupungista.  Tullaan sillan yli ja aurinko paistaa – aina. Kivimaalla lukee Pleikilä 14 km.  

Nyt autossa puhutaan jo siitä, mitä mökillä/kotona ensiksi pitää tehdä.  Sopivia vaihtoehtoja on vuoden ympäriinsä: Saunan lämmitys, takan sytyttäminen, ruohon leikkaaminen, lumenluonti, siivoaminen tai vain oleilu – laittaa telkkari auki tai ryhtyä somettamaan.  Uiminenkin on vaihtoehto niin kuin veneilyreissu tai kalanpyydysten asettaminen/kokeminen.   Mustikat, puolukat ja sienet jäävät kyllä seuraavaan päivään. Niin kuin nyt loppukesällä vesikasvien niitto, joka on tullut viimevuosina tarpeelliseksi. Kaiken kaikkiaan tuttuja juttuja varmaan monelle lukijalle. Olemme matkalla hakemaan vastapainoa – etäisyyttä – ilmapiirin vaihdosta – toisenlaista tekemistä.  Sitä mikä voimaannuttaa meitä.  Se löytyy Pleikilästä, Vesilinniemeä ympäröiviltä lähivesiltä ja rannoilta.  Tai sitten Ströömiltä ja Seksmiilarilta. Sitä kaikkea kannattaa vaalia ja siitä nauttia.

Mökki, maisema ja sauna – mitä muuta

Monelle riittää mökki ja maisema – rauha ja hiljaisuus –  puuhailu ja askareitten tekeminen tai luonnon tarkkailu. Riittää kun on mahdollisuus irrottautua arjesta, levätä ja rentoutua toisessa, mutta kuitenkin hyvin tutussa ympäristössä. Oma paikka ja oma rauha ovat niitä tekijöitä, jotka merkitsevät henkisesti paljon. Ja tietty sauna.

Mökki tarjoaa mahdollisuuden virkistävään ulkoiluun, fyysiseen rasitukseen ja myös henkisten voimavarojen uusiutumiseen. Kalastaminen onnistuu meidän vesillä ympäri vuoden – monenlaista kalaa tulee ja voi kokeilla erilaisia pyydyksiä.  Veneilyyn on loistavat mahdollisuudet – mielenkiintoisia kohteita löytyy paljon läheltä ja kauempaakin. Oikea veneilyn paratiisi.

Mökkiympäristö tarjoaa monelle perheelle mahdollisuuden viettää aikaa ja harrastaa yhdessä. Mökki voi myös yhdistää eri sukupolvia ja koota eri tahoilla asuvaa sukua yhteen. Monelle myös kotiseudulta hankittu vapaa-ajan asunto ylläpitää ja vahvistaa sukulaisuussuhteita ja merkitsee nuoremmalle sukupolvelle mahdollisuutta oppia tuntemaan omat juurensa ja suvun menneisyys.  

Ja tietysti meri

Tärkein mahdollistava ja yhdistävä elementti tälle kaikelle on meri – puhdas meri. On monenlaisia tekijöitä, jotka saattavat huonontaa vesiemme tilaa ja virkistyskäyttöä – valumat, virtaamat, rehevöityminen, vesikasvit, sameus jne.  Vesilinniemen vesiensuojeluyhdistys on omatoimisesti lähtenyt määrätietoisiin toimiin omien vesiemme virkistyskäytön turvaamiseksi ja parantamiseksi.  Tulevaisuus on omissa käsissämme. Julkista hankerahoitustakin on saatu.

On iloinen asia voida tehdä hyvää itselle, lähinaapureille ja laajemminkin koko Itämeren alueelle.  Myönteiset tulokset näkyvät ennen pitkää omassa rannassa, kun ensin tutkitaan syyt, selvitetään toimenpiteet ja ryhdytään toimiin – yhdessä. Näin on käynyt muuallakin. Siksi suosittelen sinullekin. Tämä yhdessä tekeminenkin voimaannuttaa. Sitähän me olemme hakemassa ja saamassa. Siksi vietämme vapaa-aikamme meren äärellä Kustavissa. Imagoltaan maan parhaassa saaristokunnassa.  

Kirjoittaja
Jukka Ekuri
Vesilinniemen vesiensuojeluyhdistyksen puheenjohtaja,
aiemmin kesäkustavilainen – nykyisin Kustavissa kirjoilla